web
analytics

 • Raf Coppens Fansite had een Q&A met Raf Coppens

  Gili2004-Micro

  Raf Coppens is een gevestigde waarde in de wereld van de Vlaamse stand-up comedy. Volgend jaar pakt hij uit met een splinternieuwe show 'Trop is teveel'. De fansite had dan ook weer een pak vragen klaar voor hem.

  Jimmy: Onlangs kwam er een eind aan de tournee die je samen deed met Ludo Vandeau. Hoe kijk je terug op die tournee? Hoe werd zo'n show voorbereid?

  Raf Coppens: Prettige ervaring. Het was leuk om eens met anderen samen te werken. Normaal zijn we altijd alleen. Zij spelen op hoog niveau en ik mocht daartussen verhalen brengen over Parijs en Frankrijk.  Zij selecteerden uit hun eigen repertoire, aangevuld met covers van Georges Brassens en  Claude François. Deze laatste heeft "Comme d'Habitube" geschreven, later wereldbekend gemaakt in de versie van Frank Sinatra "My Way". Je zal zo een nummer maar geschreven hebben. Ik paste mijn verhalen aan aan hun muziek. In feite gaat hun muziek over de liefde. Als tegengewicht zorgde ik soms voor totaal onnozele verhalen. Ik begin dan met de bekende dichter Arthur Rimbaud, zet hem op een verhoog, maak hem vervolgens belachelijk en eindig dan met een tekst van Sam Gooris.  

  Jimmy: Voor je volgende show 'Trop is teveel' werk je niet langer samen met 3Pees en je vaste regisseur. In welke zin gaat dit verandering brengen in de opbouw van je nieuwe show? Wat zijn de nieuwe uitdagingen die je wil aangaan?

  Raf Coppens: Ik ga werken met Mark Peeters. Bekend acteur uit Duffel. Hij heeft vroeger verschillende shows met De Nieuwe Snaar gedaan, onlangs regisseerde hij 'Te Gek' het project met oa Jan de Wilde, Guy Swinnen en Tom Helsen. Mark zal wat theatrale elementen aanreiken, hoop ik. Maar dat deed Peter Perceval ook al. Het is eens veranderen dat ik doe. Maar in feite moet er niet veel veranderen. Mensen moeten lachen en zich amuseren. Dat zal al moeilijk genoeg zijn. Wel een verandering : ik ga akoestisch eigen nummers brengen ipv covers.    

  Jimmy: Je staat binnenkort geprogrammeerd op diverse festivals( Labadoux, Kokopelli, Casa Blanca,....). Vind je dat een welgekomen afwisseling of eerder een uitstekende gelegenheid om de mensen die misschien niet voor jou zijn gekomen, te overtuigen van je capaciteiten als performer? Ga je ook naar de andere acts kijken?

  Raf Coppens: Ik doe dat omdat ik anders niks heb in die periode. Kwestie van wat te verdienen. Of ik daarmee extra mensen win weet ik niet. Ik maak een selectie van mijn beste materiaal, zet dat een beetje in een logische volgorde en stop dat in vijftig minuten. En dan de boer op. For better or for worse. Maar de bedoeling is wel van sterk te spelen. Ik merk achteraf altijd dat er mensen zijn,  die mij enkel kennen van TV, en die blij verrast zijn. Die festivals zijn ook leuk qua sfeer. In het jaar zit je altijd in een zaal, waar jij alleen speelt en het backstage al eens saai durft te zijn. In de zomer kan je achteraf wat genieten, van andere optredens en de drank. Als ik kan pik ik andere acts mee. Zo vind ik het spijtig dat ik dit jaar niet op werchter sta. Met Neil Young, REM, Interpol, Kaiser Chiefs en Deus had ik gratis willen komen optreden. Ik zou zelfs mijn drankbonnetjes zelf betalen.

  Jimmy:  Op de Gentse Feesten zal je 4 keer spelen in zaal Torrepoort. Breng je hiervoor een speciale show? Wat vind je van de Gentse Feesten in het algemeen?

  Raf Coppens: De Gentse Feesten, ja. Vlaamse kermis ten top. Maar veel cultuur en optredens , dat maakt veel goed. Ik breng mijn show "Het leven Zoals Het is". Samengevat op 90 minuten. Kan iets korter zijn ook. Ik speel op 10 uur 's avonds. Hopelijk is het niet te warm, want het kan warm zijn in die zaal.

  Jimmy: Er was die Nederlandse komiek die lachte met gehandicapten; Alex Agnew kreeg het aan de stok met de Joodse gemeenschap en Vitalski werd afgevoerd in Temse. Is er sprake van een vorm van censuur volgens jou of is dit eerder een teken aan de wand dat de mensen nogal rap op hun tenen zijn getrapt? Heb je zelf al te maken gehad met mensen die aanstoot namen aan dingen die je op een podium zei?

  Raf Coppens: Ja, ik krijg constant klachten, via mail of lezersbrieven. Soms komen ze het ook persoonlijk zeggen. Ik geef altijd iedereen gelijk. Als zij iets vinden, dat is hun recht.Ik vind dat komieken het recht hebben om keet te schoppen, als wij het niet doen doet niemand het. Plus, wat wij zeggen doet er ook niet veel toe. Komieken hebben geen macht. Dat van Vitalski in Temse vind ik helemaal te gek. Een affiche met Leterme erop en dat was al genoeg om de voorstelling te verbieden. Ze wisten zelfs nog niet waarover het ging. Gisteren was ik in Herzele, die hebben die show van Vitalski daar geboekt in dat weekend. Ze vertelden mij dat het al bij al maar drie minuten over Leterme ging en dan nog niet echt grof.

  Jimmy: De zomer komt eraan: zijn er dingen waar je naar uitkijkt (een vakantie, een optreden, een festival,...)?

  Raf Coppens: Neen, niet echt. Gewoon de zomer overleven.Dat zal al genoeg zijn.  

  Jimmy: Vele mensen wagen hun kans in de stand-up comedy maar falen of zijn simpelweg niet goed genoeg. Welke tips heb jij, een gevestigde waarde in de stand-up comedy, voor aspirant-komieken
  ?

  Raf Coppens: Niet goed genoeg, daar zou ik mee opletten. Je weet nooit hoe iemand evolueert. Ik heb in het verleden ook al gasten gezien (mezelf bv.) waarvan ik dacht : stop ermee. En dat zijn nu gevestigde waarden.  Het hangt veel van het toeval af. En tips geven aan iemand vind ik sowieso al fout. Iedereen is anders en de tips voor komiek X gelden al niet voor komiek Y. Comedy is als voetbal. Iedereen denkt dat hij er verstand van heeft en geeft zijn mening.  Als iemand doorbreekt dan weten ze waarom en als iemand niet doorbreekt weten ze ook waarom. Als ik al een tip kan geven: zoek u een vrouw met vast werk.

  Met dank aan Raf Coppens voor de antwoorden.

  Interview afgenomen op 28 april 2008.

 • Raf Coppens Fansite had een Q&A met Gorcha Davidova

  girchha

  Gorcha is een knappe dame uit Kazachstan. Ze was al op tv te zien in De Laatste show en 0032. Ze wil ook een bekende naam worden in de wereld van de stand-up comedy. Een interview kon dan ook niet uitblijven.

  Jimmy: Je was vorig jaar regelmatig op tv te zien.'De laatste show' en '0032'  en ' Comedy casino cup' maakten van jou een gekende naam bij tv-kijkend Vlaanderen. Hoe belangrijk is het regelmatig verschijnen op tv voor een stand-up comedian? Heb je nog verdere ambities op het kleine scherm?

  Gorcha: Ik zou heel graag voor TV werken , het was een droom als kleine meisje...ik zou graag maatschappelijke programma’s maken over het nieuwe België. Dus wij zullen zien wat komt ,he!

  Jimmy:
  Wie zijn voor jou grote voorbeelden, naar wie kijk  je op in de comedy?

  Gorcha: Ik heb geen voorbeelden maar ik zie graag naar Nagib Amhali, Nigel Williams en Alex Agnew graag. Heel straffe mannen. Ze zijn echt sterke venten en dat heb ik graag.

  Jimmy: De meeste mensen kennen Kazachstan van de film 'Borat'. Wat vond je zelf van deze komische film eigenlijk?

  Gorcha: Ik vond het heel grappig , heb het zelf op dvd. Hij heeft mijn geboorteland op de kaart gezet. Ik krijg meestal een lach alleen al als ik zeg dat ik van Kazakstan afkomstig ben. Gemakkelijk, he…Wij hebben Borat en jullie Belgen hebben – prins Laurent….

  Jimmy: Hoe en wanneer ben je in Belgie aangekomen? Was het een grote aanpassing?

  Gorcha: Ik heb niet echt problemen met aanpassen gehad maar ik vond in het begin heel raar dat je overal een afspraak moet maken voor dat je komt. Vriendelijke politiemannen kennen wij niet , het feit dat mensen op straat lachen vond ik vreemd.

  Jimmy:
  Je maakt deel uit van 123 Comedy. Samen met collega's als Latif,Youssef, Danny Van Britsom, Vitalski en nog anderen, treed je o.a. op in jeugdhuizen. Doe je dit graag? Of zou je toch liever helemaal alleen een avond vullen op een podium?

  Gorcha: Ik doe het heel graag maar ik zie mijzelf eerder als cabaretier dan in de stand –up comedy. De rest zien wij wel wat komt…..

  Jimmy: Wat mogen we van Gorcha Davidova in de toekomst verwachten?

  Gorcha: Gelukkig blijven samen met mijn kindje, binnenkort komt mijn boek , een avondvullende show en in toekomst zou ik heel graag mijn eigen talkshow willen hebben . In Nederland maken ze al heel lang multiculturele tv en ik hoop dat in Vlaanderen die trend ook komt
  ….

  Met dank aan Gorcha voor de antwoorden.
  Interview afgenomen op 26 april 2008.
  U vindt meer info over deze dame op http://www.myspace.com/gorchadavidova

 • Raf Coppens vandaag in Herzele

  foto-001

  Herzele staat dezer dagen in het teken van de literatuur. In de maand april werden verschillende evenementen georganiseerd. Vandaag kun je terecht in de zogenaamde 'Geletterde trein' waar je schrijvers kunt ontmoeten. Ook Raf Coppens zal er aanwezig zijn.
  14 tot 18 u: De geletterde trein (schrijvers op trein en in de stations van Munkzwalm en Herzele) met Kamiel Vanhole, Brigitte Minne, Dylan Van Eijkeren (Nl.), Diane Broeckhoven, Raf Coppens, Vera Marynissen

 • Raf Coppens morgen te horen op Radio 2

  113242_filtered

  Morgenvroeg kun je op Radio 2 luisteren naar 'De Raadkamer'. Geena Lisa ontvangt dan Raf Coppens, Dirk Denoyelle, Katja Retsin en Sven Eeckman voor een uurtje dolle pret. U kunt dit beluisteren tussen 10 en 11u.

  DE RAADKAMER - RADIO 2
  ZATERDAG 26 APRIL - tussen 10 en 11u

 • Raf Coppens 4 keer te zien op de Gentse Feesten

  1283818836_c55866d53e

  De Gentse Feesten komen er deze zomer weer aan. Dolle pret in de binnenstad van Gent. Uiteraard mag Raf Coppens daar niet ontbreken. In zaal Torrepoort brengt de komiek 4 avonden spitse humor in de vorm van zijn succesvolle show 'Het Leven Zoals Het Is'. De tickets kunt u nu reeds bestellen.

  RAF COPPENS - HET LEVEN ZOALS HET IS
  19, 20, 21, 22 JULI 2008 - 22u
  ZAAL TORREPOORT
  RAVENSTEINSTRAAT 4
  9000 GENT
  TICKETS: € 12.5/ € 11